Laivatyypit: ro-ro-alus

Pari viikkoa sitten kirjoitin muutaman karkean kärjistetyn sanan öljysäiliöaluksista. Tällä kertaa ajattelin näpytellä jokusen valerikkaan virkkeen ro-ro-laivoista.

Ro-ro, tuo lystikkäästi kielen päällä kimpoileva miniatyyritermi, on lyhenne englannin kielen termistä Roll on/Roll off. Ro-ro-laivat, kavereiden kesken rollikat, kuskaavat siis pääasiassa pyörillä kulkevaa lastia, joka rullataan ramppia pitkin lastaussatamassa sisään ja purkaussatamassa ulos. Rampin kautta aluksen ruumaan voidaan änkeä vaikkapa henkilöautoja, rekkoja, työkoneita ja muita kumijalkaisia, mutta michelinit eivät kuitenkaan ole edellytys ruumaanpääsylle; kontit, junavaunut, paperirullat ja muut pyörättömät lastiyksiköt voidaan näppärästi nostaa trailereiden päälle, jonka jälkeen ne hinataan laivan ruumaan vetomestareilla.

Toisin kuin useimmilla muilla alustyypeillä, ei ro-ro-laivan käytettävissä olevaa lastikapasiteettia räknättäessä kiinnitetä niinkään huomiota tonneihin tai kuutiohin vaan kaistametreihin. Laivan lastikannet on jaettu kaistoiksi, joille kuljetettavat lastiyksiköt sijoitetaan, ja yksi kaistametri vastaa luonnollisestikin yhtä metrin pituista osaa tällaisella kaistalla. Esimerkki: Silja Europan autokannelta löytyy yhteensä 932 metriä lastikaistoja, joille saadaan ahdettua joko 248,87 ykköskoppaista Nissan Micraa tai vaihtoehtoisesti yksi helvetin pitkä haitaribussi.

Useimmiten ro-ro-laivat seilaavat tiukkaan aikataulutetussa linjaliikenteesssä kahden tai useamman vakituisen sataman välillä. Laiva voi seilata vaikkapa Saksan Travemündesta Kotkaan, jonka jälkeen se pistäytyy nopeasti Hangossa, josta se koukkaa Lübeckin kautta takaisin Travemündeen tullakseen uudestaan Kotkaan. Satamassa ei välttämättä viivytä muutamaa tuntia kauempaa, joten aikaa ei juurikaan riitä kortinpeluulle tai laiturien neitoin naurattamiselle. Tämä on vain etu, sillä kukapa nyt Kotkassa tahtoisikaan viipyä hetkeäkään kauemmin kuin on välttämättä tarvis.

Rollikoita on moneen lähtöön. Jotkin ro-ro-alukset kuljettavat pelkästään trailereita ja rekkoja, kun taas esimerkiksi ruotsinlaivojen kaltaiset matkustajalautat kuskaavat paikasta toiseen ihmisiä sekä näiden kulkuneuvoja. Tämän lisäksi maailmalta löytyy puhtaita autonkuljetuslaivoja, junalauttoja ja proomuja, jotka kaikki täyttävät rollikoiden tavanomaisimman tunnuspiirteen: mikä rullaten tulee, se rullaten menee.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s