Mielin Kielin

Kenties olet joskus pohtinut, mahtaako minun suullani sekä aavalla ja laajalla Saksanmaalla olla jotakin yhteistä. Yllätykseksi voin todeta, että totisesti on, sillä kummastakin löytyy näet Kieli.

Totuuden ja yhteisen hyvän nimessä minun on kuitenkin myönnettävä, että nämä kaksi kieltä eroavat toisistaan melko suuresti, sillä Saksan Kiel on keskisuuri pikkukaupunki, jonka läpi kulkevaa kanavaa merenkulkijat käyttävät tahtoessaan kiireesti Itämereltä Pohjanmerellä tai toisinpäin. Sen sijaan minun kielini on yksinkertainen ja kokolailla saksalaista melkein-kaimaansa pienempi lihasnuljaska, jota käytän lähinnä sanailu- ja nielemämielessä, vaikka toisinaan sitäkin pitkin seilaa täyteen vale- ja vilppilastiin ahdettuja lingvistisiä laivoja, jotka eivät koossaan, nopeudessaan tai loistossaan paljoa häpeile Kielin kanavan avomeripuksujen rinnalla.

K uten jo mainitsin, saattaa kiireensä ahdistama seilori valita reitikseen Jyllanin niemimaan läpi kulkevan Kielin kanavan, mikäli tahtoo päästä itäiseltä mereltä pohjoiselle vauhdikkaasti kiertämättä lainkaan pitkulaista Tanskaa ja sen salmia. Niin näppärä on tuo keinotekoinen merireitti, että se katsottiin hyväksi kaivaa käsivoimin jo aikana ennen kummempia konevoimia. Horstit, Helmutit ja Hansit ovat saaneet heiluttaa lapiotaan melkoisella meiningillä, sillä kanavalla on pituutta kahta vaille sata kilometriä.

Tein itse henkilökohtaisen neitsytmatkan Kielin kanavan halki joitakin päiviä takaperin, joskin ainakin käsittääkseni liikuin etu- enkä taka- tai pepewillbergin. Varma en ole, sillä kiireiltäni en ehtinyt kiinnittää asiaan kovastikaan huomiota. Matka oli nopea ja vauhdikas ja kiivastahtinen, enkä ehtinyt nähdä paljoakaan, mutta haistoin sitäkin enemmän. Saksa on paska maa, totesi muuan kaikkitietävä ja kaukaa viisas suomalainen keihäskarju aikanaan, mutta unohti kuitenkin täsmentää tarkoittavansa erityisesti Kielin kanavan ympäristöä. Sellaiseen karjatalouden katkuun en ole vielä eläissäni törmännyt, eikä ollut kaukana vaan oli likellä, etteivät työhaalarini alkaneet kyteä ja nenäkarvani kärytä pelkästään ilmassa leijuvain lehmälähtöisten kaasuin vaikutuksesta. Raha haisee ainakin maamiehen lompakossa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s