Viiden tähden jätkä

Jälleen on tullut todistetuksi, että olen kutakuinkin täydellinen kaveri, ja onpa minulla tästä vielä todistuksena esittää erään korkeasti koulutetun tohtorin laatima ja leimallaan allekirjoittama virallinen asiakirja. Kävin tänään näet tarkastuttamassa itseni lääkärillä, joka katsoi minut taas kelvoksi meripalvelukseen seuraavan kahden vuoden ajaksi.

Tohtori tutki minut huolella ja mitä suurinta tarkkuutta noudattaen. Aivan ensimmäiseksi hän osoitteli minulle seinällä roikkuvaa taulua ja pyysi tarkastelemaan sitä vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla silmällä. Tein töitä käskettyä ja kiltisti raportoin näkemäni numerot ja kuviot niitä osoittelevalle tohtorille, joka myhäili tyytyväisesti. Miksi hän niitä minulta tenttasi, sitä en tiedä enkä edes ymmärrä, sillä matkaa minusta plakaatille oli useampi metri, kun taas taulun ja tohtorin väliin tilaa jäi vain puolittaisen kädenojennuksen verran. Luulisi sen nyt itsekin osanneen siltä etäisyydeltä ne numerot lukea, helvetti sentään.

Seuraavaksi lääkäri tutki sydäntäni, joka oli siellä missä pitääkin, eli rinnassani. Tämä hämmästytti minua suuresti, sillä luulin totisesti jo vuosia sitten menettäneeni sen eräälle viehkeälle neidolle, joka sitä yhä niin kovasti lämmittää. Lääkäri kuitenkin lohdutti minua kertomalla, että neito on ilmeisesti lämmöllään pitänyt verensirkulaattoristani niin suurta huolta, ettei sen toiminnasta löytynyt erilaisissa stetos- ja periskooppillisissa tutkimuksissa mitään moitittavaa, ja sekös minua hymyilytti.

Myös verenpaineeni tohtori mittasi. Siitäkään hän ei löytänyt vikaa ja osoitti samalla jälleen kerran väitteet rasvan, suolan, kerman ja oluen terveydellisistä haittavaikutuksista valheellisiksi. Lopuksi kävin vielä näytteenottopaikalla luovuttamassa mukillisen pissiä laboranttien tutkittavaksi, joka sekin osoittautui täyden kympin arvoiseksi. Ihmekös tuo, sillä onhan sitä säilötty samassa tilassa suurten ja oivaltavien ajatusteni kanssa.

Jos tarkastus olisi ollut ensimmäiseni, olisin joutunut vielä todistamaan, etten ole värisokea ja että kuuloni on riittävän hyvä. Koska olen kuitenkin tohtorin vanha tuttu, ei hän näitä testejä enää uusinut, vaan suosiolla luotti sanaani kun kerroin kuuloni olevan tosiaan niin moitteeton, että kuulen ääniä toisinaan silloinkin kun kukaan ei puhu. Lisäksi ensimmäisellä tarkastuskerralla keuhkoista otetaan thorax-kuva, jota ei sitäkään tarvitse enää jatkotarkastuksissa uusia.

Mitä tämä kaikki hauskuus sitten maksaa, saattaa joku ihmetellä. No ei paljon mitään! Vaivaiset 109 euroa ja kymmenen senttiä. Tarkastus kesti kelloni mukaan kutakuinkin kymmenen minuuttia, josta voimmekin näppärästi laskea, että kokopäiväisen merimieslääkärin kuukausipalkka on noin 98 190 euroa. Ei hassumpaa! Melko rehti rahasumma selittyy tosin sillä, että tarkastutin itseni yksityisen lääkärin vastaanotolla enkä terveyskeskuksessa. Terveyskeskuksissa samanlaisia intyygejä myönnetään useimmiten viidenkympin maksusuoritetta vastaan.

Merimiesterveyskeskusten yhteystietoja löydät painamalla tästä.

Advertisement

10 responses to “Viiden tähden jätkä

 1. Bussi-Esko

  Varsin periskoopillisia ja -kummallisia toimenpiteitä kerrassaan. Hinnasta sentään oli ymmärtääkseni poistettu kaikki ilma eli 90 eurosenttiä, joten sait varmasti rahoillesi vastinetta.

 2. On kuitenkin mielestäni aiheellista vielä huomauttaa, että tutkimuksen hinta oli kahdessa vuodessa hieman kohonnut, sillä edellisestä lääkärintodistuksestani maksoin samalle tohtorille 96,10€. Syytä valittamiseen ei kuitenkaan ole, sillä sainhan tänä vuonna hinnannousun myötä 1,1352 kertaa tarkempia tutkimustuloksia ja parempaa palvelua!

 3. … miten tuo näköhommeli, huolitaanko rillipöllöä laivalle? Jos se rillipöllö kyllä näkee hyvin, mutta vain laseilla..

 4. Pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta! Silmälasit eivät itsessään ole minkäänlainen este laivatyölle, kunhan näkösi vain on riittävän hyvä ilman laseja. Mulla on itsellänikin lasit. Valitettavasti en muista noita näkökyvylle asetettuja vähimmäisarvoja enkä näin äkkiseltään löytänyt niitä netistäkään, mutta soitto johonkin merenkulun oppilaitokseen varmasti auttaa.

 5. Häiriköin vähän lisää 😦
  Löysin netistä nuo vähimmäisarvot, (http://www.tyosuojelu.fi/fi/s19850070/1123) noiden perusteella mun näkö ei riitä… Joten onko mulla mitään mahiksia?
  ja Löysin tällasenkin: http://www.ttl.fi/fi/toimialat/liikenne/merimieslaakarintarkastus/Sivut/default.aspx#Ankkuri_1 se alin, Poikkeuslupamenettely merityöhön. Voisko tuo auttaa asiaa, jos vain keksisin ’painavan syyn’ ?.. veri vie merille?

 6. En tiedä mutta pelkään, ettei pelkkää palavaa halua päästä laivalle töihin lasketa vielä riittävän painavaksi syyksi. Kannattaa kuitenkin kysäistä asiaa vaikka juuri tuolta työterveyslaitokselta, siellä ne on varmasti mua viisaampia.

  Jos näkökyky ei täytä tuossa ensimmäisessä linkissä asetettuja vaatimuksia eikä poikkeuslupaakaan myönnetä, jää melkeinpä ainoaksi vaihtoehdoksi silmien laserleikkaus, jonka avulla näköä saadaan justeerattua paremmaksi. Ihan halpaa huvia toi leikkaaminen ei kuitenkaan ole, sillä operaatioden hinnat pyörivät mun käsitykseni mukaan jossain kolmen-neljän tonnin tietämillä. Mulla on ollut muutamia työkaveria jotka ovat turvautuneet leikkaukseen; osa päästäkseen merille töihin, osa säilyttääkseen vanhan työpaikkansa. Muistelen kuulleeni villiä huhua, jonka mukaan joku seilori olisi saanut rahallista tukea laserleikkausta varten Merimiesunionilta, Merenkulun säätiöltä tai Varustamoliitolta, mutta tämän juorun paikkaansapitävyydestä en uskalla mennä takuuseen. Kysyminen auttaa tässäkin tapauksessa.

  Toivottavasti näistä vastauksista oli edes jonkinlaista apua. Kysy rauhassa lisää, jos jokin vielä askarruttaa!

 7. täällätaas

  Oikeastaan mulla on vielä peruskouluin vähän kesken, keväällä olis ollu tarkotus hakea Raumalle tai Kotkaan. Joten en mie taija vielä uskaltaa soittaa tuonne työterveyslaitokseen..

  Ajattelin mie laserleikkausta, hintojakin oon joskus katellu ja kyllähän ne siellä tonnien paikkeilla roikkuu.. Joten kai tässä pitää alkaa miettiä millä maksaa se D:

  Pitääkö muuten olla merimieslääkärintodistus jo silloin kun pyrkii johonkin merenkulun oppilaitokseen?

  Kiitos vaan kun viitsit vastailla!

 8. Lääkärintodistusta sä et tarvitse vielä kouluun pyrkiessä, vaan vasta sen jälkeen, kun olet läpäissyt pääsykokeet tai tullut valituksi yhteishaussa. Se on ihan mukava juttu just tällaisissa tapauksissa.

 9. heetki, sen siis kuitenki tarvii sinne kouluun.. että Ei vois ihan kaikessa rauhassa käyä vasta sitten ku on koulunsa käyny? voiei. Ja jos ei mee lääkärintodistus läpi, kuten mulla ei mene tällä näöllä, voinko sitten päästä sinne? Koska näön aijon leikata vasta kun amis on käyty.. huah

  • Juurin näin. Käytännössä prosessi sujuu niin, että ensin haet oppilaitokseen ja käyt pääsykokeissa. Jos läpäiset pääsykokeet tai tuut valituksi suoraan yhteishaussa, tulee sun ennen koulun alkamista toimittaa koululle hyväksytty lääkärintarkastus. Jos et sitä tee, niin tullaan sun opiskelupaikkasi todennäköisesti luovuttamaan eteenpäin. Voi olla että saat neuvoteltua hieman lisäaikaa lääkärintarkastuksen noutamiseen vaikka juuri silmäleikkauksen vuoksi, mutta loputtomiin sitä ei voi lykätä. Uskon, että kaikki oppilaitokset vaativat lääkärintodistuksen toimitettavaksi viimeistään ensimmäisen lukuvuoden aikana.

   Opiskeluun liittyy olennaisesti myös erilaisia työharjoittelujaksoja, joissakin kouluissa sekä koulun omalla opetuslaivalla että oikealla kauppa-aluksella, joissakin pelkästään kauppalaivalla. Nuo harjoittelujaksot ovat se koulunkäynnin suurin anti, jolloin pääse sekä kokeilemaan kuinka hommat käytännössä sujuu sekä testaamaan, että onko merityö oikeasti se oma juttu. Työharjoitteluun sua ei kuitenkaan huolita ilman lääkärintarkastusta. Lisäksi ilman lääkärintodistusta et voi saada pätevyyskirjoja, jotka oikeuttavat sut tekemään ihan oikeaa palkallista työtä laivalla. Tän takia en ainakaan ite näe liiemmin järkeä siinä, että lukisit kolmevuotisen koulun läpi ilman lääkärintodistusta, vaikka sellainen koulun puolesta olisikin mahdollista. Se kun meinaisi käytännössä katsoen sitä, ettet saisi koko opiskeluaikana astua kertaakaan laivan päälle…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s