Merisairas mies Tuusulassa

Lyhyen ja rauhallisen merimiesurani aikana ovat aallot kuljettaneet minua mitä moninaisimpiin paikkoihin, mutta harvoinpa olen pistäytynyt niin eksoottisessa käyntisatamassa kuin eilen. Kävin näet Tuusulassa. Sillä tapahtui niinä päivinä, että Varustamoliitolta kävi käsky, että maamme merenkulkusektorin nuoret toivot on koollepantava, ja missäs muualla sitä voisikaan panna yhtä mukavasti kuin tuusulalaisessa kokoushotellissa.

Kävi siis niin, että me, suomalaisten merenkulkuoppilaitosten valmistuvat vuosiluokat kaikista ammattikorkeakouluista Maarianhaminaa lukuunottamatta, kokoonnuimme hyvässä tarkoituksessa ja mitä suurimman ekumenian vallitessa saman katon alle kuulemaan, mitä Varustamoliiton edustajilla ja ulkopuolisilla luennoitsijoilla oli kerrottavanaan. Ja kerrottavaa riitti, sillä tuskin on koskaan aiemmin edes kuumin takkavalkea hohtanut yhtä kirkkaana kuin kokoushuoneemme päätyseinä erilaisten Powerpoint-esitysten heijastuessa videoprojektorista sen maalipintaan.

Luentoja oli lähtöön ja toiseen, ja niitä kaikkia yhdisti yksi asia: ne olivat joko hyviä tai huonoja. Osa käsiteltävistä asioista oli jo entuudestaan tuttuja, mutta mahtuipa joukkoon sellaisiakin puhujia, jotka jakoivat uutta tietoa vasemmalta ja oikealta sekä vähän ylhäältä ja alhaaltakin, eikä kompassiruusulta ollut helppo löytää sellaista suuntaa, josta uutta informaatiota ei olisi tarjottu. Enpä olisi uskonut, että voisin tästä enää paljoakaan lisää viisastua, mutta niin vain näyttää käyneen.

Erikoista oli sekin, että kun luennot loppuivat ja ilta eteni, alkoi hotellin lattia kummallisesti keinua jalkojeni alla, näkökenttäni sumeni ja jo kertaalleen syöty hyvä ja maittava ruokakin alkoi täysin autonomisesti nousta takaisin suuhuni. Ja kas, jos en olisi ruokasalin ikkunasta nähnyt puunoksien väräjävän tuulessa ja autojen kiitävän maantiellä, olisin voinut vaikka vannoa, että halon pohjoisen Atlantin aaltoja hurjassa syysmyrskyssä boforien koetellessa kasvojani.

Koska paikalla oli edustajia myös Turun ruotsinkielisestä koulusta, uskalsin hieman harjoittaa kielitaitoanikin. Ennen kuin uskalsin puhjeta kielikukkaistervehdyksiin toisella kotimaisella, jouduin tosin hieman voitelemaan kieltäni viinillä, mikä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, sillä totisesti luulen, että illan muuttuessa yöksi hallitsin sellaisiakin kieliä, joita en aiemmin ollut kuullut edes puhuttavan.

Vaikka suuresti iloitsinkin kaikesta kokemastani, on loppujen lopuksi onni, etten suorastaan työkseni joudu kiertämään kaikenmaailman konferensseissa ja seminaareissa. Jo pelkkä ajatus saa maksani irvistämään.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s