Öljysäiliöalus

Tässä uudessa ja suorastaan käsittämättömän mielenkiintoisessa artikkelisarjassa perehdymme siihen, millaisilla vehkeillä mitäkin tavaraa meritse kuljetetaan.

Aloitamme luetteloinnin öljysäiliöaluksista, joita tuttavallisemmin myös tankkilaivoiksi tai tankkereiksi kutsutaan. Kuten nimikin kertoo, on öljysäiliöalus suunniteltu tekemään tasan yhtä asiaa, kuljettamaan öljyä. Ja kuljetettavaa riittää, sillä vuosittain maailman tankkerilaivasto kiikuttaa paikasta toiseen noin 2 000 000 000 tonnia öljyä. Äkkiseltään laskettuna tuolla määrällä tankkaisi noin 47 619 047 619,048 Nissan Micraa.

Öljysäiliöalukset voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: raakaöljy- ja tuotetankkereihin. Ensiksi mainitut kuljettavat dinosauruksista tehtyä paksua mustaa mönjää, kun taas tuotealukset transportteeraavat siitä jalostettuja öljytuotteita, siis vaikkapa bensaa, dieseliä tai kerosiinia. Vaikka raakaöljy- ja tuotelastit saattavatkin äkkiseltään vaikuttaa kovasti samankaltaisilta, liittyy kumpaankin omia erityisvaatimuksia jotka on täytettävä, jotta lasti olisi käyttökelpoista vielä matkan jälkeenkin. Raakaöljyä on esimerkiksi alati lämmitettävä, jotta se säilyisi nestemäisenä ja saataisiin pumpattua purkaussatamassa ulos aluksen tankeista.

Nestelasti lastataan aluksen tankkeihin lastausvarsia tai letkuja käyttäen. Öljyä ei siis ole pakattu tynnyreihin, jerry-kannuihin tai muovitörppöihin, vaan se loiskuu vapaasti laivan säiliöissä lastaussatamasta purkusatamaan asti. Näitä tankkeja on nykyaikaisessa öljysäiliöaluksessa karkean ja yleistävän nyrkkisäännön mukaan kymmenestä kahteenkymmeneen laivan tyypistä ja koosta riippuen. Tankkien suureen määrään on monta selitystä. Mikäli säiliöitä olisi vain yksi, olisi vajaiden lastimäärien kuljettaminen epämukavaa ja vaarallista, sillä säiliössä oleva neste heiluisi ja loiskuisi mielensä mukaan. Lukuisat itsenäiset tankit mahdollistavat myös useiden erityyppisten lastien yhtäaikaisen kuljettamisen; yksisäiliöisellä laivalla olisi kurja rahdata samaan aikaan sekä bensaa että dieseliä. Lisäksi valtavan kokoinen tankki tekisi myös aluksen satamatoimista hitaita, kalliita ja vaikeita toteuttaa.

Mitä kokoon tulee, on jokaisen laivan ostamista harkitsevan helppo löytää itselleen sopivanlainen tankkilaiva. Pienimmät alukset ovat mukavan kompakteja parikymmenmetrisiä pikkukippoja, kun taas suurimmat säiliölaivat lähentelevät pituudessaan puolta kilometria. Pituuden sijasta tankkilaivojen  kokoa kuvataan kuitenkin usein niiden suurimman mahdollisen kantokyvyn avulla, ja lukemat vaihtelevat muutamasta tuhannesta tonnista puoleen miljoonaan. Mietipä monta Nissania se tekee!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s